Standaard pagina

Eenzaamheid onder ouderen is een zeer groot probleem en het belemmert ouderen om nog een gelukkige laatste periode in het leven te hebben.

 

Netty en Leo Olffers organiseren al bijna zes jaar dagelijks een huiskamerspreekuur voor ouderen. Een ding is hen zeer duidelijk geworden: er is een groep ouderen die hopeloos eenzaam aan hun einde komen. Dat moet toch niet kunnen in onze maatschappij.

 

Een paar voorbeelden.

 

Bij ons belt op een middag een oudere mevrouw aan. Zij komt uit een hele andere wijk in onze stad en vraagt of ze binnen mag komen. Eenmaal binnen vertelt ze haar hele levensverhaal. Ze heeft nooit een partner kunnen vinden, heeft geen kinderen, familieleden, geen vrienden of vriendinnen of leuke buren of kennissen waar zij banden mee onderhoudt. Ze heeft over ons project van de Laakse Lente gelezen en haar hoop hierop gevestigd. Ze is zo verdrietig over haar troosteloze leven.

Naast haar woont een vrouw die het leuk vindt haar regelmatig klappen te verkopen en ondanks meldingen aan de politie, kan deze buurvrouw hiermee doorgaan.

De mevrouw voor ons blijkt straatarm, want als wij naar voren brengen dat een oudere als lid van de Laakse Lente slechts € 5,- contributie betaalt en hiervoor iedere dag gratis koffie kan komen drinken, een prachtig waardevol infoblad ontvangt en daarnaast aan vele mooie activiteiten kan deelnemen, begint ze te huilen, omdat ze € 5,- per maand niet kan betalen.

We besluiten haar per direct als lid in te schrijven bij de Laakse Lente, zodat zij de volgende week al kan deelnemen aan het bloemschikken. Gelukkig is ze lid van het taxibusje, waardoor het vervoer naar het buurthuis van de Toekomst bij HVV Laakkwartier is geregeld. In het buurthuis organiseren we de grote activiteiten. Een week later brengt het taxibusje haar naar HVV Laakkwartier en bij haar aankomst is het een compleet drama, want terwijl zij bij haar huis op het busje stond te wachten, heeft de buurvrouw kans gezien haar bont en blauw te slaan. Zij kan alleen maar huilen en wij bellen direct Politiebureau Laak. Ze wordt opgehaald en op het politiebureau wordt de mishandeling opgetekend. De politie brengt daarna deze dame netjes thuis.

Netty en Leo zitten ondertussen niet stil en hebben het Maatschappelijk werk in haar wijk ingeschakeld en die hebben ervoor gezorgd dat enkele maanden later er een aanleunwoning is en zij eindelijk van die vreselijke buurvrouw af is.

Maar de pech blijft deze mevrouw achtervolgen. Ze woont nog maar een dag in haar aanleunwoning als Netty en Leo op de voorpagina van het AD lezen dat er een 84 jarige mevrouw is verkracht en herkennen op de foto de locatie van haar aanleunwoning. Wij zijn die middag meteen op bezoek gegaan. Nu blijkt dat haar buurvrouw het slachtoffer is en niet zij. Ze vertelt ons dat zij kan eten in het grote verzorgingshuis dat bij haar aanleunwoning hoort, maar dat dit voor bewoners in de aanleunwoningen € 12.50 per dag kost en dat kan deze mevrouw dus niet betalen. Bovendien heeft ze in haar aanleunwoning geen gasfornuis, waardoor ze zelf geen eten kan koken. Wij nemen direct actie, kunnen namens een hele mooie vriend van de Laakse Lente een nieuw gasfornuis kopen en vragen een vrijwilliger van de Laakse Lente om het fornuis aan te sluiten. Hopelijk is voor haar nu het ergste leed geleden. Maar nee, vrij snel daarna wordt deze mevrouw tijdens het boodschappen doen beroofd van haar tasje en laatste centjes. Hoe is het mogelijk dat dit allemaal juist deze eenzame oudere mevrouw moet overkomen.

Tijdens de kerstbrunch vertelt deze mevrouw aan de andere ouderen dat zij zoveel waardering heeft voor Netty en Leo die haar leven na al die jaren weer draaglijk wisten te maken. Helaas werden wij enkele dagen na de kerstbrunch opgebeld door iemand van het maatschappelijk werk in haar wijk. Zij hebben deze mevrouw dood in haar aanleunwoning gevonden met een briefje op tafel waarop staat: “als ik ben overleden, willen jullie dan niet vergeten Netty en Leo hiervan op de hoogte te brengen want dit zijn de enige twee mensen op aarde die naar mij omkeken”. Zo werd zij begraven door de gemeente zonder dat ook maar iemand hiervan getuige was.

 

Bij de Laakse Lente kwam iedere vrijdagmorgen op ons huiskamerspreekuur een man van 89 langs die het schitterend vond om zijn verhaal kwijt te kunnen. Ja ,wekelijks hoorde wij alles over zijn kinderen, kleinkinderen en andere familie. Ook over hoe hij het naar zijn zin had op zijn klaverjas club en of hij gewonnen of verloren had. Ja, hij ging heerlijk onderuit zitten en maar praten. Op een gegeven moment krijgt Leo een telefoontje van deze oudere man. Leo ik wil je vragen of je morgenochtend even langs wilt komen. Hij was met spoed opgenomen in het ziekenhuis en werd op zijn verzoek overgebracht naar huis, omdat hij nog maar enkele dagen te leven had. Leo bracht een bezoek en trof in de kamer zijn kinderen, kleinkinderen en familie aan. De  meneer ligt op bed en Leo merkt hoe blij hij is hem te zien. “Leo, ik ben 89 jaar, heb een mooi leven gehad en vindt het nu genoeg”. Als Leo afscheid neemt krijgt hij een kaartje in zijn hand gedrukt en vraagt aan Leo om dit buiten pas te lezen.

Als Leo buiten bij zijn fiets staat leest hij het kaartje waarop staat:

 

                                        AANDACHT

                                      IS HET MOOISTE

                                       WAT JE IEMAND

                                          KUNT GEVEN

 

Leo schiet helemaal vol en begrijpt nu pas wat deze oudere man iedere vrijdag eigenlijk zei: “Leo, mijn kinderen/kleinkinderen en familie zijn altijd bezig met hun eigen dingetjes en als ik wel eens over iets wil praten, over de misschien onbelangrijke dingetjes die ik mee maak, krijg ik nooit gehoor. Maar nu spaar ik het wekelijks op en kijk ik altijd uit naar de vrijdagmorgen bij jullie, waar ik alles kwijt kan”. Leo heeft het kaartje een ere plek gegeven in de nis in de huiskamer, want ja dit is waarom De Laakse Lente is opgericht.

 

Netty en Leo ontvangen van een oudere uit een andere wijk en hele dikke envelop met hand geschreven brieven. Zij heeft over de Laakse Lente gelezen en vindt het een mooi project! Ze schrijft dat ze heel eenzaam is, zelfstandig niet uit huis kan en op een lieve thuishulp na, nooit iemand anders ziet. Ze heeft een klein bedrag aan Laakse Lente geschonken. In de brieven staat haar hele levensverhaal en daaruit blijkt hoe eenzaam ze is. Ja, Netty en Leo sturen natuurlijk vanaf dat moment het infoblad en een leuke brief terug. Nog geen week later is er weer een dikke envelop waarin ze schrijft hoe blij zij is met onze post en graag lid wil worden. Netty en Leo gaan op huisbezoek en zij zien de tranen in haar ogen en hoe bijzonder zij het bezoek vindt. Leo stuurt alle leden een uitnodiging voor zijn zeventigste verjaardag met koffie en gebak in het buurthuis van de Toekomst. Op de dag zelf zijn Leo en Netty diep geraakt toen zij juist deze oudere met een bloemetje met haar thuishulp zagen binnen komen. Ze wilde Leo zijn verjaardag echt niet missen en haar thuishulp wilde op haar vrije dag deze dame gelukkig begeleiden.

 

Deze voorbeelden zijn niet de enige. Veel ouderen vinden een plek bij de Laakse Lente waar ze hun zorgen en gevoelens kunnen uiten en waar altijd een luisterend oor is.

 

Waarom schrijft Leo Olffers dit?

Ja, de velen die ons al heel lang kennen, weten dat Leo en Netty zich al heel lang zorgen maken over vele kwetsbare ouderen die veel verdriet hebben en eenzaam zijn. Gelukkig zijn er veel mensen die de Laakse Lente kennen en ondersteunen. Netty en Leo snappen niet dat, op een enkele na, er niet veel meer burgers zijn die het voorbeeld volgen en daarmee kunnen vermijden dat zo veel ouderen in eenzaamheid hun oude dag moeten slijten.

Natuurlijk het is niet altijd zonneschijn, maar de liefde, vriendschap en vertrouwen die wij hiervoor terugkrijgen is zo ongelooflijk mooi en waardevol. Begin er ook niet zomaar aan. Toch lijkt het Netty en Leo heel zinvol als belangstellenden bij ons langs komen om te informeren hoe wij dit met een mooi groepje prachtige vrijwilligers doen. Misschien heeft u ook een lieve vriendin of vriendinnen waarmee u dit samen kan oppakken!

Leo schreef toevallig deze week iemand hoe belangrijk het is dat beroepskrachten aan vrijwilligers meer aandacht moeten schenken en moeten laten blijken hoeveel waardering zij hebben voor hun inzet. Neem het voorbeeld aan de Laakse Lente waar prachtige vrijwilligers nooit iets teveel is.

 

Tot slot,

Ja, nu wij allemaal steeds ouder worden, kunnen Leo en Netty het wel uitschreeuwen dat buren meer naar ouderen moeten omkijken en zo veel meer mensen gelukkiger worden en met plezier in dezelfde buurt wonen.

Kijk op onze website naar de blijde gezichten van zoveel ouderen.

Dank voor uw aandacht en wij zijn natuurlijk benieuwd of onze noodkreet succes oplevert.

 

Leo Olffers  voorzitter van De Laakse Lente

 

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

13.09 | 16:15

De Allard Piersonlaan was een deel van mijn kinderjaren.

...
22.02 | 13:44
nieuwsbrief 2018 heeft ontvangen 2
22.07 | 17:54
18-7-2018 heeft ontvangen 1
19.06 | 23:33
gedicht heeft ontvangen 2
Je vindt deze pagina leuk